måndag 25 december 2017

Förtal på nätet: Ny lag ska underlätta för polis och åklagare

Uthängningar och förtal på sociala medier kan vara svårtutrett och leder sällan till fällande domar.
En ny lagtext om olaga integritetsintrång, som bland annat handlar om spridning av kränkande bilder eller filmer, är tänkt att underlätta utredningarna. 

– Det kommer att bli skillnad, säger Anders Ahlqvist, kriminalkommissarie på nationellt IT-brottscentrum.

Sommaren 2013 dömdes två tonåriga flickor i Göteborgs tingsrätt i det så kallade Instagram-målet.
Flickorna, då 15 och 16 år, dömdes för grovt förtal och påföljden blev ungdomsvård respektive ungdomstjänst. Flickorna dömdes också att betala sammanlagt 570 000 kronor i skadestånd till de uthängda personerna.

 

Andra misstankar gjorde det lättare

Kammaråklagare Annika Boman var förundersökningsledare i ärendet och minns utredningen.
– Eftersom det ledde till fler brottsrubriceringar och allvarligare omständigheter, att människor till exempel blev hotade till livet, var det lättare att utreda, säger hon.
Man behövde aldrig be om någon rättshjälp från andra länder för att få ut de nödvändiga uppgifter, vilket annars sannolikt blivit fallet.
– Därför lämnade de ut uppgifterna och sedan kunde vi söka vidare med hjälp av ip-adresserna, säger Annika Boman.

 

Ny lagstiftning

Regeringen fattade i somras beslut om att se över lagstiftningen, främst för att skydda barn på nätet.
Ett nytt brott införs i lagstiftningen, olaga integritetsintrång, som handlar om kränkande spridning av bilder eller filmer med till exempel sexuellt innehåll.
Även lagstiftningen om hot, förtal, ofredande och förolämpning ska anpassas till den tekniska utvecklingen.
Anders Ahlqvist är kriminalkommissarie på polisens nationella IT-brottscentrum och har lång erfarenhet av brottslighet på exempelvis Instagram.

– Tidigare har det varit tveksamheter i lagstiftningen om vad det handlat om för brott. Det kan handla om förtal vilket då leder till problem eftersom det inte faller under allmänt åtal, säger han.

 

Handlar om bilder och inte bara text

Anders Ahlqvist säger att det inte heller är vem som helst som kan vända sig till Instagram för att få veta vem som lagt upp vad.
– I bland har sådana här ärenden också fallit mellan stolarna. I praktiken har det varit svårt att driva helt enkelt, säger han men tillägger:
– Efter nyår blir det bättre då den nya lagen mot olaga integritetsintrång kommer. Den tar sikte på bland annat naken hud och folk som är i en utsatt situation, till exempel brottsoffer.
Ängla Eklund, ordförande för institutet för juridik och internet, tycker det är bra att lagstiftningen skärps och att brottet ”olaga integritetsintrång” kommer vara ett brott som faller under allmänt åtal.
– Det är en stor lagändring och handlar om materialet, alltså bilderna i sig och inte uppgifterna, som sprids, vilket är positivt, säger hon.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar