lördag 31 januari 2015

Sveriges första Bandidos-klubb firar sitt 20-års jubileum under lördagen. Bandidos i Helsingborg är mc-klubbens första klubb i Sverige.


Bandidos i Helsingborg är mc-gängets första klubb i Sverige. Den etablerades när Helsingborgsklubben Morbids MC först utsågs till hang around och i januari 1995 upptogs som fullvärdiga medlemmar i Bandidos. www.bandidos-mc.se

Bakom initiativet låg en flera år lång konflikt mellan Morbids MC och Hells Angels. Till sist fick medlemmarna i Morbids nog och sökte hjälp av Bandidos i Danmark, som etablerats några år tidigare.

Ett halvår efter att Morbids blivit Bandidos sköts den första presidenten Michael "Joe" Ljunggren ihjäl under en motorcykelfärd på E4 utanför Markaryd.
Vittnen på vägen trodde först att det handlade om en trafikolycka när Ljunggren sågs köra ut i vägrenen och sedan omkull.

 

Träffades av flera skott

Men på sjukhuset stod det dock klart att han träffats av flera skott, ett trängde igenom den skyddsväst han bar och träffade honom i ryggen.

Under en följd av år rasade sedan ett infekterat bråk mellan Hells Angels och Bandidos där sammanlagt elva människor mördades och där det inträffade 74 mordförsök och ett okänt antal fall av misshandel och andra grova brott.

Sedan flera år är nu relationerna mellan de båda mc-gängen normaliserade, inte minst sedan Hells Angels och Bandidos officiellt slutit fred med varandra.

– Vi har full kontroll och räknar inte med några störningar, säger Karim Ottosson, tidigare biträdande närpolischef och numera tillförordnad kommunpolis i Helsingborg.
Han vill inte avslöja hur många poliser som är avsatta för att bevaka det särskilda arrangemanget.

 

 

"Kommer finnas i närheten"

Enligt alla tillgängliga uppgifter är arrangemanget tänkt att hållas i Bandidos egen klubblokal på Planteringsvägen i Helsingborg.

– Det är ingen jättegrej för oss, men vi kommer så klart att finnas i närheten av den aktuella adressen för att upprätthålla ordningen och kanske göra vissa kontroller, säger Karim Ottosson.

Polisen tror inte att Jim Tinndahn, tidigare Europapresident inom Bandidos, kommer till den aktuella festen.
Tinndahn var tidigare skriven i samma fastighet som klubblokalen i Helsingborg, men söks sedan i somras av både polisen och Kronofogden för misstanke om trafikbrott respektive förfallna skulder.

Den förre Europapresidenten är efterlyst i Sverige och ska tas med till förhör om han anträffas av en polispatrull.

Flera hundra festdeltagare från både Sverige och resten av Europa väntas till organisationens lokaler i Helsingborg.
Samtidigt laddar polisen för intensiv bevakning runt festplatsen. En särskild kommendering ska kontrollera de anländande gästerna samt att ingen ordningsstörning uppstår.
http://www.expressen.se/kvallsposten/bandidos-klubb-firar-20-ar--polisbevakas/ 


Mc-klubben Bandidos i Helsingborg firade på lördagen att det var 20 år sedan klubben bildades. Polisen höll ett öga på festplatsen. 

Klubbens lokal vid Planteringsvägen i södra Helsingborg hade inför festen försetts med ett stort partytält framför ingången.
–  Det beräknas många gäster dit. Vi har avdelat folk som ska ha tillsyn, sade Skånepolisens informatör Stephan Söderholm på lördagskvällen innan festen börjat.

Polisen ville dock inte avslöja hur stort pådrag som planerats.

–  Men vi kommer att låta dem ha sin fest. Vi är där bara i fall något skulle hända, säger Stephan Söderholm.
Bandidos bildades i Helsingborg 1995. Klubben hette tidigare Morbids MC. Efter en långvarig konflikt med Hells Angels sökte medlemmarna 1994 hjälp hos Bandidos i Danmark. De blev först "hang around" för att året därpå upptas som fullvärdiga medlemmar.

Åren därpå följde ett blodigt krig mellan Hells Angels och Bandidos, med elva mord och sjuttiotalet mordförsök. Men sedan slöt de fred, och på senare år har inga fientligheter rapporterats.
Vid 22-tiden på lördagskvällen hade inre befäl hos polisen i Helsingborg inga rapporter om några incidenter vid festlokalen.
http://www.hd.se/lokalt/helsingborg/2015/01/31/polis-redo-nar-bandidos-firar-20-ar-i-sverige/

En skön blogg

onsdag 28 januari 2015

Mc-kriminella kan bli fråntagna pass i Danmark

Ett kontroversiellt lagförslag i Danmark, som syftar till att förhindra så kallade terrorresor, kan även komma att användas mot kriminella medlemmar i mc-gäng.

Förslaget går ut på att en dansk medborgare ska kunna bli fråntagen sitt pass enbart på misstanke om att personen avser att resa utomlands för att exempelvis delta i konflikter.

Regeringen har motiverat förslaget med att den vill stoppa rekryteringen till jihadistgrupper som Islamiska staten (IS). Men justitieminister Mette Frederiksen (S) har nu klargjort att reglerna även kan gälla personer vilka har för avsikt att ”bo med utländska grupper” som begår omfattande gränsöverskridande brottslighet.

Juristen Jacob Mchangama, chef för tankesmedjan Justitia, hör till kritikerna.
— Det är väldigt svårt att se att en medlem i en mc-klubb, som åker till Sverige, skulle vara samma risk för staten som en person som återvänder radikaliserad hem från Syrien, säger han till tidningen Information.

Hells Angels-medlem ersatt för förstörda valnötter

När avloppsvatten sprutade ur ett handfat på Hall-anstalten förstördes valnötter till ett värde av 79 kronor. Nötterna tillhörde en Hells Angels-medlem som avtjänar ett tioårigt fängelsestraff för grovt narkotikabrott. Mannen har nu beviljats ersättning av Kriminalvården.

Det var i november förra året som den 39-årige mannen, intagen på den slutna anstalten Hall, skickade in sitt ersättningsanspråk till Kriminalvården. Valnötterna hade inköpts i anstaltens kiosk och låg i en öppen burk vid en diskbänk då "avloppsincidenten" inträffade. Smutsigt vatten sprutade upp från handfatet över nötterna.
"Vi har fått ersättning för allt men valnötterna fattas?", skriver mannen i hemställan.
Nu har Kriminalvården beslutat att ersätta mannen för de förstörda nötterna. Efter en utredning av händelsen har anstalten kunnat konstatera att "matvarorna har blivit obrukbara" och att det inte föreligger något tvivel om att de tillhört 39-åringen.



Enligt skadeståndslagen ska staten ersätta sakskada som uppstått genom felaktig myndighetsutövning. Påsen med valnötterna kostade 79 kronor, pengar som nu ska sättas över på mannens konto.

39-åringen är medlem i Hells Angels och dömdes 2010 till tio års fängelse för grovt narkotikabrott och grov narkotikasmuggling. Detta efter att polisen observerat honom med 20 kilo amfetamin.
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/hells-angels-medlem-ersatt-for-forstorda-valnotter_4289463.svd 


2010 dömdes HA-medlemmen till tio års fängelse för grovt narkotikabrott och grov narkotikasmuggling av 20 kilo amfetamin.

Nu får han ersättning från Kriminalvården efter att hans valnötter blev förstörda inne på anstalten.
Kriminalvården har beslutat att han ska få 79 kronor insatta på sitt konto.

På hösten 2010 dömdes Hells Angels-medldemmen till tio års fängelse. En polishelikopter fotograferade hur två kurirer lastade över 20 kilo amfetamin i HA-mannens bil och han dömdes för grovt narkotikabrott och grov narkotikasmuggling av 20 kilo amfetamin.

HA-mannens kumpan dömdes till åtta års fängelse och kurirerna fick båda sex års fängelse.
– Med tanke på mängden narkotika har i varje fall kurirerna fått hög straffrabatt, sa kammaråklagare Peter Larsson.
Nu har HA-mannen, som sitter på Hall, lyckats få ersättning från Kriminalvården.
Bakgrunden är en incident när avloppsvatten sprutat upp ur ett handfat på anstalten. HA-mannen hade vid tillfället en burk med valnötter på diskbänken och dessa blev förstörda av avloppsvattnet.

 

Får tillbaka 79 kronor

"Vi har fått ersättning för allt men valnötterna fattas" skriver fången i sin anmälan.
Valnötterna var inköpta i anstaltens kiosk och nu har Kriminalvården beviljat anspråket.
Han ska därför få 79 kronor insatta på sitt konto.

"Av utredningen kan anstalten konstatera att matvarorna blivit obrukbara medan X varit intagen i anstalt. Det finns heller inget tvivel om att det var X nötter efter företagen utredning" skriver Kriminalvården i sin bedömning.
http://www.expressen.se/gt/ha-man-far-79-kronor--for-forstorda-notter/

måndag 26 januari 2015

Överfallet på Luntgatan kan ha varit en hämnd för tidigare gängkonflikter.

Den man som blev utsatt för det våldsamma överfallet på Luntgatan i oktober är en tidigare medlem i det kriminella gänget Outlaws. Grupperingen har tidigare varit i konflikt med de rivaliserande gängen Hells Angels och Black Cobra samt deras stödgrupp M16.

Mannen dömdes också, tillsammans med en annan Outlawsmedlem, för ett knivdåd i en lägenhet på Repslagaregatan 2012, som närapå tog livet av en man kopplad till Black Cobra-lägret.

Han dömdes då till tre års fängelse, men inne på Kumlaanstalten utsattes han själv för ett mordförsök av två personer från motståndarfalangen.

I samband med att han skulle släppas utsattes också hans familj för flera hot, berättar mannen i förhör. Bland annat fick hans mamma samtal där en okänd person hotade att skära huvudet av både henne och sonen. Vid ett annan tillfälle ska ett större antal personer ha dykt upp utanför mammans bostad och uppträtt hotfullt.

Även mannens syster ska ha utsatts för flera hot och dagen efter överfallet mot honom ska en okänd person ha stått på gatan utanför hennes bostad och siktat in med en pistol.

Mannen släpptes ur fängelse bara dagar före attacken, men hann däremellan träffa på en person som är kopplad till Black Cobra och som ska ha visat upp skjutvapen för honom på ett sätt som mannen tolkat som hotfullt.
http://www.nt.se/nyheter/norrkoping/flera-angrepp-och-hot-fore-overfallet-10655265.aspx

Fem åtalas för brutalt överfall - Offret har tidigare tillhört det rivaliserande gänget Outlaws

Norrköping 
 Fem män åtalas för det brutala överfallet mot en man på Luntgatan i oktober. Förövarna ska bland annat ha använt ett svärd och en yxa vid misshandeln.
De fem åtalade männen – 23, 25, 27, 27 och 38 år gamla – har, som NT tidigare har berättat om, kopplingar till det kriminella mc-gänget Hells Angels. Fyra ska enligt åtalet också vara medlemmar i en undergrupp till gänget. Den 22 oktober i fjol ska de tillsammans ha attackerat en man i korsningen av Luntgatan och Vattengatan i centrala Norrköping.

Offret har tidigare tillhört det rivaliserande gänget Outlaws, när de fanns i Norrköping. Han är sedan tidigare bland annat dömd till tre års fängelse för det brutala knivöverfallet på en man i en lägenhet på Repslagaregatan sommaren 2012. Mannen uppges nyligen ha kommit ut efter att ha avtjänat det fängelsestraffet, när han mitt på dagen en vanlig onsdag i oktober attackerades på en öppen gata.

De fem männen ska enligt åtalet ha angripit honom med slag och sparkar mot huvudet och resten av kroppen. Förutom knytnävsslag har man också ha använt tillhyggen som svärd, yxa, hammare och ett stols- eller bordsben. Den ena 27-åringen ska inte ha deltagit i själva misshandeln, men agerat chaufför och åtalas därför också som delaktig.

Misshandeln beskrivs av åklagaren som grov eftersom gärningsmännen ska ha visat en "särskild hänsynslöshet och råhet".
Bland bevisen finns bland annat ett svärd, som har beslagtagits hos 23-åringen, samt kläder som polisen i flera fall har hittat offrets blod på. Det finns också ett flertal vittnen till händelsen och en person lyckades även filma delar av överfallet. Polisen har också kartlagt männens aktiviteter före och efter överfallet samt deras telefontrafik.
http://www.nt.se/nyheter/norrkoping/fem-atalas-for-brutalt-overfall-10654697.aspx

Neco Arabaci (42) skal i dagene rundt nyttårsskiftet ha gått seirende ut av den endelige maktkampen i HA-toppen. // - Hells Angels har ingen europasjef. Dette er ren løgn

Ny sjef for Hells Angels

Tyrkiske Neco Arabaci (41) er ny sjef for Hells Angels i Europa. 

Nå frykter tysk politi MC-krig.

BERLIN (Dagbladet): Neco Arabaci (42) skal i dagene rundt nyttårsskiftet ha gått seirende ut av den endelige maktkampen i HA-toppen. Etter at europasjef Frank Hanbuth for et og et halvt år siden landet i spansk varetektsfengsel, har hans nærmeste kumpaner greid å holde på makta. 

Men det siste året er trykket fra Neco Arabaci blitt stadig tøffere mot «Schnitzel-Walter» og de andre tyskerne i toppen. De siste månedene har yngre medlemmer flere ganger overfalt eldre HA-folk - tilsynelatende i interne stridigheter om inndeling av territorier.
På møtet i Izmir - der Arabaci nå har base og eget HA-charter - satte om lag 100 HA-topper fra hele verden hadde hverandre i stevne for å komme fram til en løsning på uoverensstemmelsene i Tyskland og resten av Europa.

Resultatet skal ha vært at mange tyske veteraner den siste tida er blitt kastet ut av klubben, mens andre er blitt rådet til å forsvinne frivillig.

Sin egen skyld

Maktskiftet i Tyskland blir nøye overvåket av forbundskriminalpolitiet BKA, som til enhver tid forsøker å ha oversikt over hvem som overtar nøkkelposisjonene og hvordan nye strukturer blir bygd opp.

Det var ironisk nok gammelkara i HA Tyskland som i sin tid fikk hentet inn dem som nå står tettest på Neco Arabaci - fordi de selv hadde bruk for fotsoldater. Etter at de i noen år var løpegutter for tyskerne, ble nykommernes rakkertjenester belønnet med tillatelse til å åpne et eget charter.

Grunnleggelsen av en tyrkisk underavdeling i Tyskland ble samtidig begynnelsen på slutten for de som den gangen satt med makta.

Utvist
Neco Arabaci er født i Köln. Han ble i 2004 dømt til 10 års fengsel for lederskap i en kriminell forening, utpressing, alfonseri og omfattende menneskehandel. Mot å godta et livsvarig innreiseforbud, greide Arabaci i 2007 å bli benådet og utvist til Tyrkia.

Siden har han fjernstyrt imperiet sitt av bordeller og andre aktiviteter ved hjelp av stråmenn.
- Vi vet at han flere ganger har forbrutt seg mot innreiseforbudet. Men vi har foreløpig ikke greid å knipe ham, sier en politietterforsker til Bild Zeitung.

Avisa mener å vite at Arabaci med jevne mellomrom drar til Tyskland på kontrollbesøk. 

- Vi venter at Arabaci i løpet av nærmest framtid vil gripe makta i de viktigste tyske byene. Han kommer til å gå over lik, sier en politietterforsker til Bild. 
http://www.dagbladet.no/2015/01/12/nyheter/hells_angels_and_berlin/tyskland/hells_angels/37127010/  


- Hells Angels har ingen europasjef. Dette er ren løgn

Hells Angels og politiet er enige i at MC-klubben ikke har noen europasjef.

(Dagbladet): 12. januar skrev Dagbladet i papir- og nettutgaven om tysktyrkiske Neco Arabaci (42) i Hells Angels (HA). Dagbladet viste til den tyske avisa Bild som skrev at Arabaci etter lengre interne stridigheter skal ha gått seirende ut av maktkampen i Tyskland og blitt utnevnt til ny sjef i Europa.

Den norske delen av MC-klubben reagerer kraftig på at Dagbladet meldte at Hells Angels skal ha en sjef for Europa og at Neco Arabaci skal være denne lederen.

- Dette er ren løgn. Hells Angels er ikke organisert slik. Det finnes ingen sjef eller president for Europa. Vi har ikke, og har aldri hatt presidenter på landsplan i Norge eller noen andre land, region eller på verdensplan, sier talsperson Rune Olsgaard i Hells Angels Norway.


- Ikke medlem

I en usignert e-post til Dagbladet fra Hells Angels mener de at Dagbladet skal beklage for å komme med feilinformasjon. De mener at ved å skrive om den angivelige maktpyramiden, så forsøker Dagbladet å bruke det som bevis på at HA er en kriminell organisasjon. Olsgaard bekrefter at e-posten er sendt fra dem.

Hells Angels mener å ha fått informasjon om at Neco Arabica meldte seg ut av Hells Angels for under ett år siden og at hans påståtte makt i klubben derfor er sterkt overdrevet.

- Neco Arabaci har aldri vært medlem av HAMC, og sluttet som prøvemedlem for litt under et år siden. Igjen så er det grupperinger innenfor politiet i Tyskland som ønsker å bygge opp under de samme løgner og bruke dette i ett spill for å underbygge påstandene om organisert kriminalitet, hevder Hells Angels.

Kripos bekrefter

Dagbladet har vært i kontakt med Kripos, som opplyser at de i lang tid gjennom Europol og tysk politi har vært holdt orientert om stridigheter i Tyskland og etablering i Tyrkia.

- Vi er kjent med navnet til Arabaci. Slik vi forstår det er det ikke slik at det bør knyttes altfor mye til en mann når man ser på utviklingen som skjer i Hells Angels Europa. Det er ingen grunn til å anta at HA Europa har endret struktur og dermed har etablert seg med en «president». HA-systemet bygger på at hvert land har sin stemme i verdensmøter og europamøter, skriver presseansvarlig Ida Dahl Nilssen i Kripos i en e-post til Dagbladet.

- Alle opplysninger i HAMC blir avgjort med 2/3 flertall av samtlige medlemmer i hele verden og ikke med landsstemmer, sier Olsgaard.

Ikke i Norge

Kripos har per nå ikke opplysninger om at Arabaci har vært på besøk i Norge og han er ikke kontrollert av norsk politi.

- Norge ligger nok litt i utkanten av hendelsene som beskrives, men utviklingen i Hells Angels Europa er noe vi følger med på. Vi har lenge sett med bekymring på den ekspansjon og etablering som har foregått østover mot Balkan, Russland og Tyrkia, skriver Kripos.

I artikkelen 12. januar vises det til et Hells Angels-møte i Izmir i Tyrkia, der Arabaci angivelig skal ha base, hvor om lag 100 HA-representanter fra hele verden møttes for å komme til en løsning på uoverenstemmelser i Tyskland og Europa.

Hells Angels Norway bekrefter at de var til stede under møtet.

- Ja, vi hadde representanter tilstede på ett av våres årlige verdensmøter i Tyrkia i desember. Men vi kan avkrefte at det ble stemt over noen Europa-leder, skriver Hells Angels til Dagbladet. 

Satudarahs president i Malmö dömd – får åtta års fängelse

Hovrätten sänker straffet för Ahmad Zein, mc-gänget Satudarahs president i Malmö, och sex andra män som dömts för inblandning i en stor knarkaffär. De greps när de var i färd med att genomföra en affär med 37,7 kilo kokain – värt cirka 40 miljoner kronor.

Tingsrättens straff på tio års fängelse sänks av hovrätten till åtta år.

 
Hovrätten sänker straffet för Ahmad Zein, mc-gänget Satudarahs president i Malmö, och sex andra män som dömts för inblandning i en stor knarkaffär. De greps när de var i färd med att genomföra en affär med 37,7 kilo kokain – värt cirka 40 miljoner kronor.
Tingsrättens straff på tio års fängelse sänks av hovrätten till åtta år.
Ahmad Zein, 36, ledare för mc-gänget Satudarahs första svenska avdelning, dömdes i tingsrätten till tio års fängelse för grovt narkotikabrott i oktober förra året.
Han greps vid Lunds central samtidigt som en 33-årig bekant till honom kommit dit från Stockholm med 37,7 kilo kokain värt cirka 40 miljoner kronor.

 

Alla har nekat

Ahmad Zein har förnekat att han har med knarkaffären att göra och påstår att han åkte till Lund för att hämta ett vapen eftersom han lever under dödshot.
Förutom Zein dömde Lunds tingsrätt även fem andra män till tio års fängelse. En 44-årig man från Costa Rica dömdes till åtta års fängelse.

Hovrätten över Skåne och Blekinge sänker straffet för de sex männen till åtta års fängelse. Straffet för 44-åringen från Costa Rica kortas med ett år till sju års fängelse och han förbjuds att återvända till Sverige före år 2029. I övrigt kvarstår tingsrättens dom.

 

Gänget utraderat

Hovrätten skriver i sin dom att de instämmer i tingsrättens resonemang "om att den stora mängden och kokainets farlighetsgrad samt, i viss mån, dess renhetsgrad ska få ett betydande genomslag vid straffvärdebedömningen".
De menar dock att straffvärdet trots det är lägre än vad tingsrätten funnit.

Ingen av de inblandade har erkänt att de haft något att göra med knarket, utan nekar till brott.
Sedan de inblandade i knarkaffären, som är en av de största i Sverige, greps har Satudarah i praktiken raderats ut.
http://www.expressen.se/kvallsposten/mc-presidenten-domd--far-atta-ars-fangelse/ 


http://www.satudarahmc.com/sites/chapters/

51 pistoler i vapenhärva i Halmstad

Nu väcks första åtalet med rubriceringen "synnerligen grovt vapenbrott". Det var i september som straffskalan skärptes. Nu åtalas fem personer i en halländsk vapenhärva.

– Jag åtalar för synnerligen grovt vapenbrott dels för att det är ett stort antal vapen men också för att majoriteten av vapnen omändrats i syfte att kunna sälja dem illegalt, säger åklagare Gisela Sjövall.

Sammanlagt 51 skjutvapen knyts till tre män och en kvinna från Halmstad. Tillsammans med en man från Skåne åtalas de nu bland annat för "synnerligen grovt vapenbrott", en rubricering som infördes den 1 september när straffskalan skärptes.
Enligt åklagare Gisela Sjövall och åklagarmyndigheten är det första åtalet som väcks för just det brottet.
– Det är väldans nytt. Det är har tagit rätt lång tid, och det är en ny lagstiftning. Det finns säkert beslag som är gjorda, men det har inte lett till något åtal.

Det var i september som polisen jagade en man – känd av polisen sen tidigare. Mannen saknade körkort och försökte fly från platsen. På vägen stannade intill ett majsfält.
Där hittade polisen 27 pistoler som mannen kastat ut från bilen. Efter ett stort antal husrannsakningar fann polisen till slut 51 vapen.

– Jag är oerhört nöjd med att vi sett till att de 51 pistolerna inte kommit vidare ut i kriminella kretsar för användning i brottsligt syfte, säger chefen för grova brottsroteln i Halland Cecilia Bergstén.

Mannen greps, anhölls och häktades senare misstänkt för grovt vapenbrott. Även två bekanta till mannen greps samma dag – en kvinna och en man. Senare riktade även misstankarna mot ytterligare två män.

– Jag är oerhört nöjd med att vi sett till att de 51 pistolerna inte kommit vidare ut i kriminella kretsar för användning i brottsligt syfte, säger chefen för grova brottsroteln i Halland Cecilia Bergstén.

Lite senare märker polisen att kvinnan har fått in 500 000 kronor på sitt konto. Pengar som en kommun i Västsverige felaktigt lyckats sätta in på hennes konto. Det är dessa pengar som hennes pojkvän sätt en möjlighet att köpa vapen för.
Kvinnan, som åtalas för medhjälp till brottet, misstänks även för olovligt förfogande.

– Det är tillfälligheter. Har man plötsligt fått en halv miljon på sitt konto, och ens sambo får syn på detta och ser en möjlig affärsidé att göra detta med vissa kontakter och tjäna ännu mer pengar på de här vapnen. Sen var det en ren tillfällighet att poliserna kom de här på spåren och gör de här beslagen, säger åklagaren Gisela Sjövall.
– Men det är tur. Annars hade de här vapnen kommit ut på den illegala marknaden.

Polisen om vapnen:

 http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=128&artikel=6077169

"Jag kan urskilja tre arketyper av advokater - varav två tyvärr har blivit allt vanligare"

KRÖNIKA - av Thomas Ahlstrand, vice chefsåklagare Internationella Åklagarkammaren Göteborg


Den tredje typen, mindre vanlig men tyvärr inte helt sällsynt. Attityden som präglat den andra typens advokat har hårdnat och glidit över i att man nu solidariserat sig med klienterna till den grad att man övertagit deras värderingar. Polis och åklagare är inte längre motståndare, de är fiender som skall besegras. 

Advokater av den tredje typen är genuint upprörda över att en orättvis omvärld lägger sig i klienternas ageranden. De är ofta stolta över sina kontakter med de kriminella, de har plaketter från motorcykelgängen på kontoret, de går på festerna och låter sig fotograferas omgivna av fetlagda, tatuerade herrar i dekorerade skinnvästar. 

De drar sig inte heller för att springa ärenden åt sina klienter, för att försöka påverka vittnen eller för att bistå klienterna med allehanda affärs- och andra uppdrag. Väl att märka gäller detta inte alla klienter; jag har själv sett en sådan advokat, som råkat bli förordnad försvarare för en underordnad gangster i ett kriminellt gäng, lägga upp processen för att offra sin klient och låta denne bära allt ansvar, allt i syfte att hålla gängets chef utanför.  

En del advokater hamnar så nära sina klienter att de blir delaktiga i deras brottslighet, frestelsen att känna stora pengar snabbt blir för stor, magin i att känna våldsmän och kunna kalla på dem vid behov blir för kittlande, eller man kan av andra skäl inte säga nej när erbjudandet kommer; en del advokater i samma situation blir rädda för klienterna, särskilt om rättsprocessen inte går som utlovats, de kämpar förtvivlat för klienterna med alla medel och dövar sin ångest med missbruk av olika slag; mat, sprit, tabletter, narkotika – som man ju kan få från klienterna.  Här har ju kåren ett allvarligt problem. Om beteende och attityder av den andra typen uppskattas och uppmuntras – och tendenser finns – ökar risken för att advokaterna åker dit och hamnar i den tredje gruppen. Och när de väl är där ska det mycket till för att de ska orka se sig själva med andras ögon och återvända till en smalare, men klokare väg.

http://www.dagensjuridik.se/2015/01/jag-kan-urskilja-tre-arketyper-av-advokater

Växlingskontor under lupp i jakten på penningtvättare

Växlingskontoren här hemma sätts nu under lupp. Ekobrottsmyndigheten ska öka insatserna där för att komma åt den penningtvätt som förmodas ske där, uppger Dagens Industri.

– Vi kommer att öka insatserna, säger Eva Fröjelin, chef för Ekobrottsmyndigheten (EBM) till tidningen.
Hon konstaterar att EBM vill identifiera de samhällsfarliga aktörerna. Det är där valutaväxlingskontoren kan komma in i bilden eftersom dessa kan göra det möjligt att tvätta svarta pengar vita.
– Kontanthandel är en riskfaktor.


Storleken på penningtvätt, när svarta pengar från kriminell verksamhet görs vita, är höljd i dunkel.

Enligt en beräkning från Skatteverket är däremot det så kallade skattefelet – det samlade belopp som skattskyldiga undanhåller från statskassan, oberoende om det är medvetet fusk, otillåten skatteplanering eller oavsiktliga misstag – 133 miljarder kronor per år, enligt Dagens Industri.

Huruvida penningtvätten på växlingskontoren har ökat, när bankerna i allt högre utsträckning övergivit kontanthantering, är oklart.

Men Eva Fröjelin säger att ju färre ställen som finns (med kontanthantering - red:s anmärkning) – desto mer utsatta blir dessa.

Tidningen påminner också om att EBM har riktat strålkastarljuset mot just valutaväxlingsbranschen tidigare.
En konsekvens av detta var att företrädaren för växlingsföretaget Tavex åtalades för grovt bokföringsbrott i november förra året. Enligt detta åtal saknas det underlag för inköp av guld och valuta till ett belopp på runt 386 miljoner kronor.

– Många (växlingskontor) är väldigt måna om att ha en seriös verksamhet och ha ett starkt varumärke. Men det finns ett intresse av att växla svarta pengar till vita som man måste se upp med, säger Eva Fröjelin till Dagens Industri.
http://www.svd.se/naringsliv/vaxlingskontor-under-lupp-i-jakten-pa-penningtvattare_4281421.svd

söndag 25 januari 2015

Ett sista inlägg från xtroverto satte igång spekulationerna om att det är han som är den nya Ica-Stig

'Hvis man er dømt for voldtægt, så luk røven!!...

Sådan lyder svadaen fra Bandidos-rockeren Brian Sandberg til sigøjnergangsteren Jura Levakovic efter, at TV2 i torsdags sendte en dokumentar om den berygtede sigøjnerklan Levakovic, hvor man blandt andet ser Jura blive interviewet i fængslet.
Sagen, Brian Sandberg henviser til, er fra oktober 2000, hvor dengang 13-årige Jura blev fundet skyldig i sammen med tre andre at begå gruppevoldtægt mod en 30-årig kvinde på Gammel Torv i indre København.

Og det har Sandberg intet tilovers for, uddyber han på sin Facebook-profil:

’Seriøst hvis man er dømt for voldtægt, som en af de sigøjnere tilsyneladende er blevet. Så er man efter min opfattelse en skide parasit, som er uden for pædagogisk rækkevidde, og så kan jeg ikke forstå, at nogen som helst gider høre på sådan en klovn!!... Skrid ud af mit tv!!!’

27-årige Jura Levakovic blev i 2013 udvist af Danmark til Kroatien efter blandt andet at have begået hjemme- og bankrøveri, og han giver nu Brian Sandberg igen.

Se også: Fik afslag på Højesteret: Nu ryger sigøjnergangster ud

’Sandberg få styr på dine facts før du udtaler dig om noget, du ikke ved’,skriver Jura på sin Facebook-profil.
Serieforbryderen Jura, der er dømt for hundreder af kriminelle forhold, afviser at skulle have voldtaget den 30-årige kvinde, selv om han blev kendt skyldig i sagen. Han mener, at  at det skete frivilligt:  

’ Så folk der tror, jeg har voldtaget en eller anden ung pige, er helt ude at skide!!! Hvis I bare vidste, hvor mange piger der står i kø for mig. Både nu og dengang,’skriver Jura på Facebook.

Det første TV2-program om familien Levakovic har skabt en heftig debat på de sociale medier, blandt andet på Ekstra Bladets Facebook-side,hvor flere tusinde har skrevet kommentarer til artikler om familien.
Og det er bestemt ikke alle. der har været venligtsindede

Og kritikerne giver Jura ikke meget for:

’(...) Alle de negative og direkte ondskabsfulde henvendelser, skal i vide at jeres mening ikke rager mig og kommer mig ikke ved! Jeg fuldkommen ligeglad med, hvad I mener og synes. (Tak for dem som støtter mig og håber på det bedste for mig). For det andet skal alle vide, at jeg oprigtigt ønsker en ny chance, måske er jeg ikke den bedste til at formulere mig og udtrykke mig.’

’Men, i sidste ende vil jeg... rigtigt gerne komme videre i mit liv. Jeg vil gerne arbejde for mine penge og starte et liv op med min kone. Måske udtrykte jeg mig ikke ordentligt på tv, men jo, jeg fortryder mange af de ting, jeg har gjort, især hvis jeg har gjort nogle mennesker ondt, og igen er der mange ting, som har gjort mig til den, jeg er...’

Anden del af programmet om familien Levakovic bliver sendt i aften på TV2 kl. 20, men det bliver ikke med Brian Sandberg foran skærmen.
'
Se også: Roma-ekspert: Jeg tror ikke den familie kan integreres
Da Ekstra Bladet kontakter ham, ønsker han ikke at komme med yderligere kommenterer om Jura og familien Levakovic, men han siger:
- Jeg gider ikke spilde tid på den familie og det program.
http://ekstrabladet.dk/nyheder/samfund/sandberg-i-krig-med-sigoejnergangster/5398646

Oron växer bland boende i Göteborg

Göteborgs gängkrig påverkar invånarna.

En färsk rapport visar att allt fler känner en oro av att drabbas av brott.

– De gängrelaterade brotten vi har sett under de senaste åren påverkar självklart otryggheten, säger Thomas Pettersson, analytiker i polisområde Storgöteborg i en kommentar.


Göteborgs gängkrig påverkar invånarna.
En färsk rapport visar att allt fler känner en oro av att drabbas av brott.

– De gängrelaterade brotten vi har sett under de senaste åren påverkar självklart otryggheten, säger Thomas Pettersson, analytiker i polisområde Storgöteborg i en kommentar.
De senaste åren har krig mellan olika gängkonstellationer rasat på Göteborgs gator. Flera personer har skjutits ihjäl och många fler skadats i de olika konflikterna. Nu har Göteborgs stad, polisområde Storgöteborg och Göteborgs universitet presentat en rapport som visar att gängkriget haft konsekvenser på hur trygga människor i staden känner sig.

– De gängrelaterade brotten vi har sett under de senaste åren påverkar självklart otryggheten. Samtidigt bör man vara lite försiktig när man drar slutsatser av trygghetsmätningar som är gjorda över tid. En upplevd trygghet kan snabbt vändas till otrygghet i ett område där det nyss har skett en skjutning. Dessutom påverkar faktorer som arbetslöshet och barnens skolresultat också hur trygg du känner dig, säger Thomas Pettersson analytiker i polisområde Storgöteborg i en kommentar.
Polisen som presenterat rapporten på sin hemsida, skriver att det totala antalet anmälda brott (per 100 000 invånare) i Göteborg har minskat sedan 2002 – men att människor trots det känner en större otrygghet.

 

Värst i utsatta områden

"Rädslan för att bli utsatt för personbrott har ökat under perioden 2006–2013, och är störst bland äldre och kvinnor. Det går även att se att den upplevda otryggheten är störst i de socioekonomiskt utsatta områdena i staden" skriver polisen på sin hemsida.

Rapporten går under namnet ”Brott och trygghet – de senaste tio årens utveckling i Göteborg” och bygger på polisens anmälningsstatistik, trygghetsundersökningar och uppgifter från patientregister och dödsorsaksregister.
http://www.expressen.se/gt/oron-vaxer-bland-boende-i-goteborg/

lördag 24 januari 2015

Rockerklubben Bandidos’ tidligere Europa-præsident danskeren Jim Tinndahn er sporløst forsvundet.

Bandidos tidigare president, Jim Tinndahn, 53, körde av vägen och voltade ut i terrängen.
34-årige Carlos Åkesson satt som passagerare i framsätet och ådrog sig svåra hjärnskador. Nyligen avled Carlos Åkesson och i går begravdes han.

Jim Tinndahn är nu misstänkt för grovt vållande till annans död, men polisen får inte tag på honom och kan inte slutföra utredningen. Därför arbetar man för att efterlysa Tinndahn över hela världen.
- Vi vet inte var han befinner sig, säger Ola Stockelius, utredare vid trafikpolisen i Skåne.

Det var natten till den 7 oktober 2012 som den våldsamma kraschen inträffade. Jim Tinndahn och hans tillfällige medpassagerare hade varit på fest i Bunkeflostrand utanför Malmö, där Bandidos var på väg att etablera en ny Sverigeavdelning.

Jim Tinndahn körde bilen, en stor fyrhjuldriven ljusbrun Audi Q7 från 2006, på Annetorpsleden i Malmö.
Platsen där bilen gick av vägen är en raksträcka. Det var när bilen skulle in i en rondell som olyckan inträffade. Enligt polisen tappade Tinndahn kontrollen över sin fyrhjulsdrivna Audi i rondellen. Bilen körde in i ett räcke och slungades ut nerför slänten.

Bara några dagar efter olyckan pratade Expressen med Bandidos ex-president:
– Jag minns inget av olyckan, men jag hoppas att min kompis klarar sig, sade han då.
Kraschen var mycket våldsam, men Jim Tinndahn klarade sig undan med smärtor i ena armen.
– Alla airbags i bilen utlöstes samtidigt. När jag vaknade till såg jag att min kompis låg med ansiktet mellan framsätena. Jag försökte knäppa upp säkerhetsbältet och rädda honom, sade Tinndahn i intervjun.
– Jag kommer inte ihåg särskilt mycket från olyckan. Det jag minns är att bakändan på bilen sladdade till och vi välte. Sedan kom bara en kraftig smäll.

 

Fastklämda i vraket

Räddningstjänsten var snabbt på plats, men tvingades arbeta länge för att få ut den förre Bandidospresidenten och hans kamrat som satt fastklämda i det illa tilltygade vraket.

– Jag vet inte vet varför, men bilen fick sladd och sen krockade vi med vägräcket, berättade Jim Tinndahn i telefon för Expressen.

På frågan om han körde fort svarade han i intervjun:
– Jag vet inte. Jag minns ingenting.
Jim Tinndahn var under telefonintervjun märkbart tagen över sin kamrats tillstånd.
– Jag har haft körkort i många år men aldrig krockat tidigare. Nu hoppas jag att min kompis klarar sig, att det går bra.
Den förre Bandidospresidenten delgavs efter olyckan misstanke om bland annat grov vårdslöshet i trafik, narkotikabrott, drograttfylleri och grovt vållande till kroppsskada.

Jim Tinndahn har i förhör förnekat att han var påverkad vid olyckstillfället, men han har inte kunnat ge någon egen förklaring till händelsen.
Även i intervjun förnekade han att han var påverkad av alkohol eller droger då han satte sig bakom ratten:
– Nej, jag var inte påverkad. Jag tar en medicin, men man får köra bil på den.

 

Fick intensivvård

Medpassageraren Carlos Åkesson fördes i ilfart till sjukhus och vårdades på neurokirurgen på Skånes universitetssjukhus i Lund. Han fick livshotande skador genom att kroppen utsattes för våldsamma huvudkast, slag och skakningar. Efter intensivvården placerades han på ett särskilt boende.
– Det gick lite framåt och han satt i rullstol. Men han kunde inte äta, inte prata och knappt röra sig, säger pappan.

 

Begravdes i går

Han beskriver det som att det till sist gick långsamt utför.
– Även om han fått en svår hjärnskada tror vi att han insåg sin situation. Kroppen orkade inte längre och han drabbades av en rad följdsjukdomar.

Den 18 december förra året somnade Carlos in på det särskilda boendet i Helsingborg. I går begravdes han.
– Vi hoppades i det längsta att han skulle bli bättre och tillfriskna. Det var inget värdigt liv han hade på slutet, säger pappan.
Trots att det nu gått över två år sedan olyckan, har polisutredningen ännu inte avslutats. Polisen uppger för Expressen att anledningen till att man har haft svårt att slutföra utredningen är att man inte längre får kontakt med Jim Tinndahn.

– Vi har förgäves sökt honom i både Sverige och Danmark. Just nu saknar vi helt uppgifter om var han befinner sig, säger polisens utredare Ola Stockelius.
Enligt utredaren kom Tinndahn i början av utredningen, tillsammans med sin advokat Sven-Eric Ohlsson, vid minst ett tillfälle till det förhör polisen kallade honom till.

Men sedan den 17 juni förra året är ex-presidenten spårlöst försvunnen, enligt polisen. Skatteverket har skrivit i sina anteckningar att han inte längre har någon känd hemvist.

– Han har sökts i Sverige utan framgång. Vi har under hösten även kontaktat våra kolleger i Danmark och bett om hjälp. Men det saknas uppgifter om var han uppehåller sig, säger utredaren Ola Stockelius.

Det betyder i nuläget att polisutredningen kring olyckan inte kan slutföras, eftersom Tinndahn enligt reglerna måste delges polisutredningen innan ett eventuellt åtal lämnas in till tings- rätten.

Nu har också den omständigheten tillkommit att medpassageraren i bilen avlidit. Det har lett till att brottsrubriceringen ändrats till att omfatta även misstanke om grovt vållande till annans död.

Tror ni att Jim Tinndahn medvetet försöker hålla sig undan?
– Man undrar ju vad som hänt. Han har självmant kommit till tidigare förhör. Det verkar konstigt, men jag tror egentligen inte att hans bortovaro har att göra med själva olyckan, mer i så fall med något annat, säger Ola Stockelius.

 

Kan eftelysas i världen

Preskriptionstiden för den här typen av brott är fem år. Det innebär att om polisen inte lyckas få kontakt med Tinndahn senast i oktober 2017 kan han gå fri från straff helt och hållet.

Ola Stockelius säger dock att polisen inte gett upp sökandet efter ex-presidenten. En fällande dom för de aktuella brottsmisstankarna tror han kan ge två till fyra års fängelse.

– Han är nu efterlyst i Sverige med beslut att han ska hämtas till förhör. Om vi får ett häktningsbeslut i domstol kan vi få honom efterlyst i hela världen. Det är min egen uppfattning att han nog finns någonstans utanför Nordens gränser just nu.

 

”Var en snäll kille”

Expressen har sökt Jim Tinndahn utan resultat. Malmöadvokaten Sven-Eric Ohlsson är ombud för Tinndahn, men vill inte svara på frågor om var han kan vara.
– Jag har inga kommentarer till var han kan vistas. Jag kan bara bekräfta att han varit på förhör hos polisen. I övrigt är det polisens sak att driva ärendet vidare.
De anhöriga säger till Expressen att de har svårt att gå vidare så länge inte ärendet avslutats.
– Vår son var en snäll kille, det är så vi vill minnas honom. Men han tänkte inte alltid på konsekvenserna av det han höll på med, säger pappan.
http://www.expressen.se/kvallsposten/bandidos-ex-president-jagas-for-dodskrasch/ 

 
Rockerklubben Bandidos’ tidligere Europa-præsident danskeren Jim Tinndahn er sporløst forsvundet. Han har været væk siden juni sidste år. Svensk politi vil ellers gerne stille ham en række yderligere spørgsmål i forbindelse med en trafikulykke tilbage i 2012.

- Vi ved ikke, hvor han er, og vi undrer os, siger Ola Stockelius fra politiet i Skåne til Kvällsposten.

- Han er tidligere blevet afhørt om ulykken, så det virker mærkeligt. Jeg tror egentlig ikke, at hans forsvinding har noget at gøre med ulykken. Snarere med noget helt andet, siger Ola Stockelius.

Han siger samtidig, at man fortsætter med at lede efter Tinndahn. Dømmes han, kan det betyde op til fire års fængsel.

EKSTRA Krimi13 timer sidenSe også: Mr. Bandidos: Var rockerboss for hele Europa

Baggrunden er en voldsom soloulykke 7. oktober 2012, hvor Tinndahn og en medpassager efter en fest hos Bandidos’ afdeling i Malmø var på vej til Helsingborg, hvor Tinndahn har bopæl.

Rockerduoen kørte i Tinndahns firehjulstrækker af mærket Audi Q7 med den tidligere Bandidos-boss bag rattet. Og ulykken skete netop, som de lidt udenfor Malmø var på vej ind i en rundkørsel. Her mistede de herredømmet over den store vogn, der først ramte et autoværn og derefter røg i grøften.

Det skriver den svenske avis, Kvällsposten.
Den 34-årige medpassager, Carlos Åkesson, blev voldsomt kvæstet ved ulykken blandt andet med svær hjerneskade. I sidste uge døde han.

Og med baggrund i dødsfaldet har svensk politiet fået fornyet interesse i Tinndahn, fordi han nu mistænkes for uagtsomt manddrab i forbindelse med dødsulykken. Han er ligeledes sigtet for kørsel i narkopåvirket tilstand.
http://ekstrabladet.dk/112/tidligere-rockerboss-forsvundet/5412459

fredag 23 januari 2015

Razzia @ facebook

Råttan Peter Rätz - Polisinformatören: "De sprättade upp magen på en korsfäst man"

Det ligger en man, som uppges vara tjallare, korsfäst på marken. Estniska maffian tar fram en kniv och sprättar upp magen.
Detta är bara en av alla händelser Peter Rätz upplevde som polisinformatör – under nio år. 

LÄS MER: Jag infiltrerade Hells Angels

På 1990-talet jobbade Rätz på en krog som ofta besöktes av kriminella och den ständiga kontakten med MC-gäng gjorde att polisen ville värva honom.
Och den spänningssökande Rätz hoppade direkt på tåget och jobbade därefter ihop över hundra domar under sin tid undercover. Men år 2004 avslöjades hans identitet och nu vet ingen var han befinner sig.

Rätz historia har gett inspiration till karaktären Frank Wagner i Johan Falk-filmerna.

Hör när Peter Rätz själv berättar om händelsen i Estland:



 http://nyheter24.se/nyheter/brott-straff/787696-polisinformatoren-sprattar-upp-magen-pa-korsfast-man

Tobakshandlare och växlingskontor stöttar svart ekonomi

Behovet av kontanter är stort på den "svarta" marknaden men det blir ett problem när kontantflödet stryps i samhället och allmänhetens kortköp ökar. Räddningen för den ekonomiska brottsligheten har blivit växlingskontor, resebyråer och tobakshandlare, konstaterar Ekobrottsmyndigheten.

Behovet av kontanter är stort på den "svarta" marknaden men det blir ett problem när kontantflödet stryps i samhället och allmänhetens kortköp ökar. Räddningen för den ekonomiska brottsligheten har blivit växlingskontor, resebyråer och tobakshandlare, konstaterar Ekobrottsmyndigheten.

Eva Fröjelin, chef för Ekobrottsmyndigheten, EBM, är säker på sin sak, den ekonomiska brottsligheten stöttas av växlingskontor, tobakshandlare och andra verksamhetsutövare som i sin verksamhet hanterar kontanter.

– Verksamheten är spridd över hela landet. Enbart växlingskontoren uppgår till någonstans runt 80 till 100 stycken och vår upplevelse är att de blir fler, säger hon.

EBM koncentrerar nu sitt arbetet på att jaga den svarta ekonomins servicefunktioner.
– Vid sidan av momskarusellerna är kontanthanteringen i samhället ett av våra högprioriterade områden, säger hon.

När de flesta företag sköter sina betalningar elektroniskt fortsätter företagen i den svarta sektorn i stor omfattning omvandla sina medel till kontanter. EBM konstaterar att den "tvättningen" sker hos resebyråer, tobaks- och konfektyrhandlare och som sagt hos olika valutaväxlare.

EBM bedömer att kontanter för mångmiljardbelopp cirkulerar i den kriminella ekonomin.

– Många serviceställen har oftast en vit verksamhet som döljer den svarta kontanthanteringen, säger Eva Fröjelin.
En utvidgad lag från juli 2014 gav banker och andra finansinstitut möjlighet att frysa tillgångar om det inte lämnas någon rimlig förklaring till pengarnas bakgrund. Eva Fröjelin hade räknat med betydligt fler anmälningar om frysta pengar än vad som hittills kommit in till myndigheten.

– Hittills är anmälningarna ganska få men vi vet att brottsligheten ständigt behöver pengar till att betala svarta löner eller genomföra andra företagsaffärer, säger Eva Fröjelin.

EBM försöker nu därför jobba sig uppåt i den ekonomiska brottslighetens entreprenadkedja och då hamnar man i växlingskontoren som försörjer den svarta ekonomin, enligt EBM:s generaldirektör.

Det genomsnittliga värdet för sedlar i cirkulation i samhället minskar stadigt enligt Riksbanken. Kontanternas andel av den svenska bruttonationalprodukten har sjunkit från 10 procent på 1950-talet till drygt 2 procent 2013.

Samtidigt som värdet på kontantuttagen minskar, sjunker också andelen privatpersoner som betalar kontant ute i butikerna. Ytterligare ett exempel på kontanternas minskade betydelse i den vita ekonomin är antalet bankkontor som hanterar sedlar och mynt som i dag är försvinnande litet.

– Vi har blivit mer offensiva att titta på penningtvätt och vi har redan flera utredningar där sådant förekommit, säger Eva Fröjelin. Hon vill dock inte närmare kommentera utredningarna så länge inte åtal har väckts.

EBM kan nu också se effekterna av den omorganisation som genomfördes 2013 där myndigheten etablerade flera lokalkontor ute i landet, bland annat i Umeå, Sundsvall och Linköping.

– Vi har fått en bättre överblick och vi kan lättare se mönster i hur brotten är fördelade över landet. Ett växlingskontor som hjälper den ekonomiska brottsligheten behöver inte nödvändigtvis ligga i storstäderna, konstaterar Eva Fröjelin.
http://www.dn.se/ekonomi/tobakshandlare-och-vaxlingskontor-stottar-svart-ekonomi/

HA-man ville lämna gänget innan mordet

Den 32-årige mannen hade under flera år försökt bryta med de gamla kompisarna i Hells Angels. Efter att ha knivskurits och misshandlats med baseballträ levde han i ständig skräck.

När 32-åringen i somras öppnade dörren för två Hells Angels-män som sökt upp honom i hans hem hade mannen ett hagelgevär i händerna. Sekunderna senare låg Hells Angels-medlemmen Martin Helbo, 30, dödligt sårad på marken. Samtidigt som åtalet mot 32-åringen nu förbereds berättar hans sambo om mannens försök att ändra sitt liv.
- Nästa steg för oss var barn och giftermål. Att det i stället slutade i dråp är förfärligt, säger hon till Ekstrabladet
Rättegången mot 32-åringen kommer enligt åklagare Ingrid Munch Hansen att hållas någon gång efter påsk, rapporterar BT. Mannen misstänks för att ha dödat Hells Angels-medlemmen Martin Helbo, 30. Han misstänks även för att ha skjutit den 38-åring som tillsammans med Helbo uppsökte 32-åringen.

Händelsen inträffade i juni 2014. Enligt en officiell redogörelse från Hells Angles sökte Martin Helbo och 38-åringen upp den 32-åringen i dennes bostad. Syftet var att driva in en skuld. Enligt vad Hells Angels talesman Thomas Gramstrup tidigare har berättat hade inte Martin Helbo något med själva skulden att göra. Helbo ska bara ha varit närvarande som vän åt 38-åringen vid indrivningen, något som enligt Hells Angels styrks av att Helbo vid tillfället inte ska ha burit klubbväst utan varit klädd i badtofflor och shorts.

- Det gällde pengar, jag vet inte vilket belopp, men allt var ganska odramatiskt fram tills att skotten föll. De hade bestämt tid för att träffas över telefon, har Thomas Gramstrup tidigare sagt till Ekstrabladet.

 

Dispyt om pengar

Polisen är förtegen kring orsaken till att 32-åringen öppnade eld mot de två männen, men man har tidigare antytt att en dispyt om pengar låg bakom. Detta avvisas dock av 32-åringens sambo som menar att 32-åringen inte hade några skulder till mc-gänget.

Enligt 32-åringens försvarare var skjutningen utanför villan i Hobro slutet på åratal av konflikt mellan mannen och Hells Angels. Enligt Ekstrabladet ska 32-åringen redan för fyra år sedan ha överfallits i sin dåvarande lägenhet och knivskurits och misshandlats med baseballträ. Enligt uppgifter var det medlemmar i AK81, en stödorganisation till Hells Angels, som låg bakom överfallet. Händelsen satte skräck i 32-åringen som började frukta att gängmedlemmar åter skulle attackera honom.

Trots att han brutit med klubben spökade fortfarande han gamla liv när mannen tillsammans med sin flickvän flyttade in i huset i Hobro.

- Han var helt ute ur miljön och hade klippt alla band till den tiden. Nästa steg för oss var barn och giftermål. Att det i stället slutade i dråp är förfärligt, säger flickvännen till tv2.dk enligt Ekstrabladet.

Enligt flickvännen kom inte våldsutbrottet som någon överraskning. I åtalet mot 32-åringen framgår det att mannen levde i skräck för Hells Angels. I huset förvarade han skarpladdade vapen, bland annat flera jaktgevär.
- Polisen visste allt om det här. De visste hur det skulle gå, men de kunde inte göra något åt saken, säger hon till tv2.dk.

 

Dubbelpipigt hagelgevär

När Martin Helbo och hans 38-årige kamrat knackade på dörren den 8 juni i fjor ska 32-åringen ha greppat ett dubbelpipigt hagelgevär. Martin Helbo träffades av flera hagel, skador som kostade honom livet. Den 38-årige kamraten träffades bland annat i ansiktet men överlevde.

Efter skottlossningen ska 32-åringen ha ringt sin pappa som i sin tur larmade polisen. Kort därefter mötte 32-åringen polisen vid huset genom att komma ut med händerna över huvudet och lägga sig ner på marken.

När Martin Helbo begravdes i Aalestrup den 19 juni fanns medlemmar från flera europeiska Hells Angels-avdelningar. Även representanter från Bandidos fanns på plats. Efter begravningsceremonin tog många klubbmedlemmar ett sista farväl av sin kamrat genom att hälla bourbonwhiskey över Martin Helbos kista.

http://www.expressen.se/kvallsposten/ha-man-ville-lamna-ganget-innan-mordet/

Nu kommer drabet på Martin for retten: Kunne ikke komme ud af rockernes klør

http://www.bt.dk/krimi/nu-kommer-drabet-paa-martin-for-retten-kunne-ikke-komme-ud-af-rockernes-kloer

torsdag 22 januari 2015

Dokumentärfilm - Hur gör man för att rädda ett folk?

Den skrämmande berättelsen om svenska rasbiologers framfart i Lappland och Rasbiologiska institutets kopplingar till nazityskland.

Denna djupdykning i den statliga rasbiologins svenska ursprung tar avstamp i läkaren och professorn Herman Lundborgs arbete som rasbiolog. Herman Lundborg var ledare för världens första statliga rasbiologiska institut i Uppsala 1922 - 1935. I brett upplagda rasundersökningar skulle han ta reda på var i landet det svenska folket var rasmässigt renast.

– Han såg som sitt uppdrag att rädda den svenska folkstammen från att beblanda sig med främmande och, som han tyckte, sämre folk, berättar filmens regissör Maja Hagerman.

Sämre folk var i Lundborgs ögon samerna i Lappland. Paradoxalt nog blev Herman under en av sina forskningsresor i Lappmarken kär i Maria Isaksson, som med institutets definitioner var av ”främmande ras” – en finska med samiskt utseende.

För första gången får vi ta del av material och information som aldrig tidigare förts fram offentligt. I filmen medverkar flera personer som i dag söker efter den svenska rasbiologins historia och några som själva minns den. Bland andra Katarina Pirak Sikku och Anna Sunna.

”Jag vill berätta den här historien för mina barn. Jag vill inte att de ska ha bara de här skärvorna som jag har. Jag vill att de ska få hela bilden. Vissa känslor och hur man agerar i vissa situationer – att man kan känna skam att vara same och att det inte alltid är eller har varit så fint – kan man föra över till generationer. Och jag vill inte att mina barn ska bära någonting alls av den skammen. Det är viktigt att vi nu får den här bilden och berättelsen – vad var det som hände?” – Anna Sunna.
Svensk dokumentär från 2015 av Maja Hagerman. Foto och klippning: Claes Gabrielson.

Sändningstider:
SVT2 Torsdag 22 jan 2015 kl 20.00
SVT2 Lördag 24 jan 2015 kl 16.55
SVT2 Söndag 25 jan 2015 kl 23.55

http://www.svt.se/dokumentarfilm/se-program/hur-man-gor-for-att-radda-ett-folk-avsnitt-1

Snart kan Pirate Bay återuppstå


 
Omkring 50 servrar togs i beslag vid razzian mot The Pirate Bay. Åklagaren flaggar nu för att utredningen kommer ta lång tid. Men fildelningssajten kan snart vara tillbaka. Det finns tecken på att den dyker upp redan den 1 februari.

Den 9 december i fjol slog polisen till mot bland annat it-företaget Portlanes datacenter, inrymd i ett bergrum i Nacka utanför Stockholm.

Målet var The Pirate Bay, som omedelbart försvann från nätet. En mängd kloner, mer eller mindre fungerande, har sedan dess dykt upp, men ännu har världens mest berömda fildelningssajt inte gjort sin verkliga comeback.

Snart kan det dock vara dags. På startsidan till The Pirate Bay syns i dag en räknare som tickar ned sekund för sekund. I skrivande stund visar den drygt nio återstående dagar, vilket betyder att den når noll kring den 1 februari.

Vad som ska hända sedan framgår inte, men det finns ledtrådar som tyder på att detta är dagen för sajtens återkomst: Längst ner på sidan syns en krypterad sträng. Den är oläslig för de flesta, men en användare på sajten Reddit har redan avkrypterat den. Resultatet blev adressen till en Youtubefilm, ett hopklipp där Arnold Schwarzenegger upprepar sin kanske mest berömda replik: ”I’ll be back.”

Drygt tio personer ska ha deltagit i tillslaget, enligt en person som bevittnade händelsen. Dels poliser, men också it-forensiker vars uppgift är att säkra digitalt bevismaterial. De har ett omfattande arbete framför sig – omkring 50 servrar togs med från bergrummet.

Enligt uppgift till DN ska polisen till och med ha burit ut gamla servrar som inte var i drift utan hade ställts undan i ett förråd. Alla dessa ska nu gås igenom för att klargöra om de användes för att driva The Pirate Bay eller inte. Innehållet kan komma att utgöra bevisning i ett eventuellt åtal.

– Analysen kommer ta lång tid, säger kammaråklagare Fredrik Ingblad som leder utredningen.

En person satt frihetsberövad i tre dagar efter tillslaget. Ytterligare misstänkta ska finnas, men Fredrik Ingblad vill inte uppge hur många.

– En del utredning ska genomföras, sedan kan det bli aktuellt med nya förhör, säger han.


Illustration: Lotta Jarlsdotter.

Det vore inte första gången en utredning av The Pirate Bay drar ut på tiden. Det första tillslaget mot sajten genomfördes redan 2006. Först 2009 inleddes rättegången i Stockholms tingsrätt och när den slutgiltiga domen föll i hovrätten hade mer än fyra år gått sedan razzian. Då hade sajten varit igång i stort sett hela tiden.

I flera år har det varit oklart vem som egentligen driver The Pirate Bay. Ingen av de fyra dömda säger sig ha någonting med den att göra. Peter Sunde, som fungerade som talesperson och nyligen avtjänade sitt fängelsestraff, har flera gånger uttryckt en önskan om att den ska försvinna.
http://www.dn.se/kultur-noje/nyheter/snart-kan-pirate-bay-ateruppsta/