torsdag 20 januari 2011

Wikileaks oroar Rysslands "Maffia" höjdare

Wikileaks grundare Julian Assange jagas av de amerikanska myndigheterna och av den svenska polisen samtidigt som han i dag inte får lämna London. Snart kan han också ha den ryska säkerhetspolisen i hälarna. 

Novaja Gazeta är Rysslands mest oberoende tidning och den kontrolleras av miljardären Alexander Lebedev och den gamle Sovjetledaren Michail Gorbatjov. Novaja Gazeta är känd för sin kritiska granskning av de ryska makthavarna och nu har tidningen officiellt inlett ett samarbete med Wikileaks.

–Assange har sagt att ryssarna ska få reda på mycket nytt om sitt land och han bluffade inte. Vårt samarbete kommer att avslöja korruptionen bland våra topp-politiker och ingen är skyddad från sanningen, sade nyligen Nadezjda Prusenkova, taleskvinna för Novaja Gazeta, och hon sade att tidningen ska börja publicera sitt material i slutet av januari.

I november 2007 sade Kremlkännaren Stanislav Belkovskij att Putin var god för 250 miljarder kronor tack vare stora aktieinnehav i oljebolaget Surgutneftegaz, gasjätten Gazprom och oljetradingbolaget Gunvor.

Enligt Wikileaks talar Grinda med stor oro om ”den obesvarade frågan” i vilken utsträckning ryske premiärministern Vladimir Putin är involverad i den ryska maffian och om han eventuellt kontrollerar dess verksamhet.

Putin och Setjin kan vara två av de som har mest att frukta om det kommer viktiga avslöjanden från Wikileaks.
Publicerad: 15 januari 2011
http://www.svd.se/nyheter/utrikes/wikileaks-oroar-rysslands-hojdare_5868399.svd

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar