fredag 7 januari 2011

Polisen ska ta pengarna från yrkeskriminella


2011 ska bli året då polisen i nordvästra Skåne inte bara ska jaga de yrkeskriminella utan även deras tillgångar. "Vi ska ta så mycket pengar som möjligt" säger kriminalkommissarie Tommy Lindén.

På senare år har polisens möjligheter att beslagta den sortens pengar ökat, dels på grund av en lagändring men även tack vare ett nära samarbete med kronofogden.

Det senare har en känd narkotikabrottsling från Helsingborg fått erfara. Mannen fastnade i en trafikkontroll och hade 53 000 kronor i fickorna. Ett telefonsamtal från polisen till kronofogden resulterade i att mannen direkt blev av med 48 000 kronor, eftersom han hade skulder till kronofogden. Mannen klagade till Justitieombudsmannen (JO) som inte fann anledning att utreda saken.

Vid en husrannsakan hos en känd kriminell man hittar polisen tre miljoner kronor i kontanter. Mannen förklarar att han tjänat ihop pengarna på att sälja lastbilar till Balkan. Polisen kontaktar Skatteverket som efter en utredning konstaterar att mannen i så fall undanhållit betydande belopp i skatter och avgifter. Slutresultatet blir att mannen blir av med 2,8 miljoner kronor.

– Det är ett av många verktyg vi kan använda oss av. Ett annat är den tämligen nya förverkandelagstiftningen, säger Jan-Eric Boo och syftar på en lagändring som trädde i kraft för drygt två år sedan.

Sedan dess har åklagare rätt att be polisen undersöka alla tillgångar hos en person som dömts för ett grovt brott. Det är även möjligt att beslagta bilar och annat som har skrivits över på anhöriga.
http://hd.se/skane/2011/01/07/polisen-ska-ta-pengarna-fran/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar