onsdag 5 januari 2011

Fängelse för HA-män i Norr - Utpressningen polisanmäldes av den unge mannens mamma.

Samtliga fem av de inblandade i utpressningsfallet i Piteå har idag dömts till långa fängelsestraff.

De fem männen, med kopplingar till Hells Angels, dömdes till fängelse mellan tre år och tre år och nio månader.

Luleå tingsrätt anser att fyra av männen är skyldiga till övergepp i rättssak, utpressning och försök till utpressning. Den femte döms till medhjälp till brotten. fredagen den 7:e januari 2011
http://mcrazzia.blogspot.com/2011/01/langa-fangelsestraff-for-hells.html

Åklagaren hade yrkat på att han skulle dömas för anstiftan, att det var på hans uppdrag som brotten skett, men tingsrätten anser att det inte är ställt utom rimligt tvivel att det var så och dömer istället mannen för medhjälp.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=98&artikel=4275953

MC-bonus

Straffen för utpressningen blev längre än normalt då det en ny lag säger att brott som sker i organiserad form ska straffas hårdare.
Något som Hells Angels ledare Jörgen Eriksson i Luleå tidigare kallat MC-bonus när TV4Nyheterna Luleå talat med honom under rättegången i utpressningshärvan.

Längst fängelsestraff fick en av medlemmarna från Red and White crew som dömdes till tre år och nio måndarers fängelse. Hells Angelsmedlemmen fick tre år och sex måndare liksom en annan av männen. De övriga två fick tre år och fyra månader och tre års fängelse.

Då alla dömdes till långa fängelsestraff menar tingsrätten att de ska slippa de advokatkostnader som målet inneburit. Därför får nu skattebetalarna i form av staten betala 518.000 kronor i lön till utpressarnas advokater och brottsoffrens målsägandebiträden.

Dessutom ska de betala skadestånd till den utpressade killen i Piteå, hans mamma och en kille i Kalix som de försökt pressa på pengar.utpressningshärvan. 

Publicerad 5 jan 2011
http://www.nyhetskanalen.se/1.1968330



Kammaråklagare Thomas Ennefors yrkade på tre till fyra år fängelse för Hells Angels-medlemmen Kristian Nikkinen och för två medlemmar Red & white crew. Tingsrätten nappade på åklagarens yrkande.

Nikkinen och den 25-årige Luleåbon dömdes till tre år och sex månaders fängelse. Den 31-årige mannen från Kalix dömdes till tre år och nio månaders fängelse.

I samband med att huvudförhandlingen i tingsrätten avslutades kom en klar fingervisning från domstolen att männen skulle dömas fullt ut och till relativt långa fängelsestraff.

Tingsrätten beslutade då att samtliga utom en 25-årig man från Piteå skulle tillbringa jul och nyår i häktet.

-?Det blir fängelse, frågan är bara hur långt straffet blir, sade advokat Johnny Sjöberg som försvarade den 25-årige Luleåbon.
Idag kom domarna.

Den 31-årige mannen från Kalix som under rättegången sade att han är medlem i Red & white crew, dömdes för misshandel, utpressning, försök till utpressning, våld mot tjänsteman och övergrepp i rättssak till tre år och nio månaders fängelse.

Kristian Nikkinen, 30 från Haparanda men boende i Luleå, dömdes för utpressning, försök till utpressning, övergrepp i rättssak, olovlig körning, rattfylleri och narkotikabrott till tre år och sex månaders fängelse.

Den 25-årige Luleåbon dömdes för utpressning, försök till utpressning, övergrepp i rättssak till tre år och sex månaders fängelse.

En 24-årig man från Piteå som finns i utkanten av Red & white crew dömdes för utpressning, försök till utpressning och övergrepp i rättssak till tre års fängelse.

Ytterligare en man från Piteå, 25-år, dömdes för medhjälp till utpressning, medhjälp till försök till utpressning och medhjälp till övergrepp i rättssak till fängelse i tre år och fyra månader.

Solidariskt ska männen betala skadestånd till en av de utpressade männen med 54?000 kronor.
Samtliga förutom den 25-årige Piteåbon ska kvarbli i häktat tills domen vinner laga kraft.
Domstolen ogillade ett fall av försök till utpressning mot en Kalixbo.
Publicerad 05 januari 2011
http://www.nsd.se/nyheter/artikel.aspx?ArticleID=5888299 

Hårda domar i HA-målet

Luleå. Vice chefsåklagare Thomas Ennefors hade yrkat på fyra års fängelse för huvudmännen i HA-målet. Tingsrättens valde dock något mildare domar i det uppmärksammade fallet.

Luleå: Att brotten har begåtts i Hells Angels namn ska ses som mycket försvårande. Det skriver Luleå tingsrätt i domen som innebär långa fängelsestraff för de fem männen. Fred 7:e januari 2011
http://mcrazzia.blogspot.com/2011/01/langa-fangelsestraff-for-hells.html

 

SVT - HA-rättegång från 20/12



- Från HA-rättegången i Norr - Tisd - Onsd 
- Norrbottens-Kuriren - Utpressad av Hells Angels
22:e december 2010
http://mcrazzia.blogspot.com/2010/12/ha-rattegangen-i-norr_22.html

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar