onsdag 19 januari 2011

Cannabis - ja eller nej?

Den senaste tiden har cannabisdebatten varit het, både på nätet och i tidningarna. Många höjer en allt starkare röst: narkotikapolitiken måste ändras och cannabis legaliseras!

Sverige har i över 30 år drivit en narkotikapolitik med nolltollerans, där målet varit ett narkotikafritt samhälle. Idag börjar vi bli mer och mer ensamma i världen om den inställningen. 

Tanken bakom nolltolerans är att man får ett mer laglydigt samhälle om man stoppar mindre förseelser. Mycket tyder på att man misslyckats, då folk inte slutat bruka narkotika utan istället använder det mer än någonsin. 

I praktiken betyder det att staten slösat bort hundratals miljarder kronor på en politik som är ineffektiv och därmed onödig. Politiker som Maria Larsson (KD) hävdar att kriminaliseringen i sig har ett symbolvärde genom sitt tydliga avståndstagande från narkotika, detta oavsett om den fungerar eller inte. 

Hennes åsikter och argument är starkt färgade av moralism och av hennes egna känslor rörande narkotika, snarare än av fakta. Nolltolerans är inget annat än en verklighetsfrånvänd utopi, som ger förödande konsekvenser. Den skadar och orsakar onödigt lidande hos riktiga människor.
http://www.sourze.se/Cannabis_ja_eller_nej_10735743.asp

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar