onsdag 15 september 2010

Svenskt rättsväsende utmärks av vekhet, slapphet och tolerans

Polisen måste ta ett samlat grepp för att komma åt den organiserade brottsligheten
http://www.cisionwire.se/ext/polisforbundet/polisen-maste-ta-ett-samlat-grepp-for-att-komma-at-den-organiserade-brottsligheten

För ett år sedan började en ny insatsgrupp inom polisen att verka mot den organiserade brottsligheten. Hittills har ett fyrtiotal grovt kriminella dömts av rättsväsendet och några hundra är misstänkta. Dessa 40 har tilldelats ett sammanlagt fängelsestraff om 110 år och en uppenbart nöjd chef för satsningen förklarar: "Vi har nått ett fantastiskt bra resultat" (DN 29/8).

Siffran 110 i kombination med uttalanden om att man är nöjd med insatsen ger intrycket av att man nu börjar få bukt med ett mycket allvarligt samhällsproblem.

Med tanke på att det enligt antologin "Systemhotande brottslighet" (2007) finns omkring 4 000 mer eller mindre yrkeskriminella ter sig resultatet magert. Ett snabbt överslag ger vid handen att 40 kriminella som dömts till totalt 110 år har i snitt 2,5 år vardera att avtjäna. Eftersom interner i allmänhet friges efter två tredjedelar av strafftiden är de således ute efter mindre än två år. I flertalet fall kommer dessa yrkeskriminella att fortsätta förpesta samhället och göra livet surt för hederliga människor. 

http://www.sourze.se/Svenskt_r%C3%A4ttsv%C3%A4sende_utm%C3%A4rks_av_vekhet_slapphet_och_tolerans_10722984.asp

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar