torsdag 2 september 2010

Magnus Linton: ”Cocaina. En bok om dom som gör det”

Årets andra stora kokainbok är en kärleksfull exposé över Colombias våldsamma närhistoria. Philip Teir läser en spännande reportagebok med många bifigurer.

Nu ger frilansjournalisten Magnus Linton ut årets andra bok om kokain (tredje, om man räknar den svenska översättningen av Tom Feilings uppmärksammade ”The candy machine”). Linton var från början inkopplad som medskribent i den första boken. Varför han inte blev det kan ni läsa mera om i en kommentarstråd på Lintons blogg. Där uppstod förra veckan ett slags verbal pajkastning mellan kokainförfattarna – den ena bosatt i Mexiko, den andra i Colombia. Linton anklagade de la Regura bland annat för att inte ha testat den drog han skriver om (enligt Linton eftersom de la Reguera ville ”tillfredsställa den svenska polisen/politiska etablissemanget”).

Att vi får ett utförligt kapitel om Pablo Escobar och Medellínkartellen, en historia som berättats åtskilliga gånger tidigare, var kanske väntat men absolut inte överflödigt.
Jag läser fascinerat om hur Escobar ville bilda en sydamerikansk motsvarighet till Kennedyklanen, som hade byggt sin dynasti med pengar från smuggelsprit under förbudstiden. ”Första generationen kriminella, andra generationen presidenter. Så drömde han.”

Och på sätt och vis håller visionen på att realiseras. I dag har många kokainsmugglare blivit mainstreampolitiker i den sittande högerregeringen. Det visade sig vara mer lukrativt att muta än att enbart hota och döda. Därmed inte sagt att kriget är över.

”Missbruk tänker jag aldrig på. Krig tänker jag alltid på”
http://www.dn.se/dnbok/bokrecensioner/magnus-linton-cocaina-en-bok-om-dom-som-gor-det-1.1163556

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar