torsdag 2 september 2010

Bordeller och svartklubbar blir allt färre. I stället satsar den organiserade brottsligheten på miljöbrott och människohandel.

Den organiserade brottsligheten kommer ständigt på nya sätt att tjäna pengar. I Ekobrottsmyndighetens senaste rapport framgår att det allt oftare är ligor som ligger bakom miljöbrott.

– Det är internationellt väl känt att organiserad brottslighet är involverad i avfallshantering och riskavfall, säger Lars Korsell, forskare på Brottsförebyggande rådet.


– Det finns ligor som hjälper företag att bli av med riskavfall, kemikalier och elektronikskrot som kostar mycket pengar att dumpa. I dagens mer kontrollerade samhälle skeppar man det ofta till fattigare länder i tredje världen.

Enligt Lars Korsell förekommer även människohandel för sexuella ändamål och organiserat svartarbete i Örebro.

– Då menar jag inte grannen som anlitar en snickare utan företag som tjänar miljonbelopp på att hyra ut svart arbetskraft.

Allt fler gäng bildas i landet, och i Örebro finns sedan ett par år tillbaka Bandidos. Men bara för att gängen blivit fler betyder det inte att den organiserade brottsligheten ökat.

– Det har blivit en väldig felsyn som får skyllas på polis, politiker och viss del medier. Man sätter stor vikt vid gäng med märken på ryggen, men de syns ofta mer än den egentliga kriminalitet som de svarar för.

Eftersom polisen har gängen under uppsikt har de naturligtvis svårt att vara stora på till exempel narkotika. Det finns mer diskreta aktörer som är större och viktigare, säger Lars Korsell.
http://na.se/nyheter/2.2212/1.936574-affarside-miljobrott

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar