torsdag 20 maj 2010

Grafik och motorcyklar i ny utställning i Falun

Urban Engström Grafik, motorcyklar Galleri Se konst, Slaggatan 20 i Falun 15/5-5/6
Det konstnärsdrivna Galleri Se Konst provar nya och okonventionella vägar. Urban Engström, som var konstprofessor på skulptur avdelningen på Umeå Universitet på 90-talet, visar upp grafiska blad i storformat och även två av sina motorcyklar (copper knob och death rattle) som han skruvat ihop på egen hand. Han är en flitig och mycket omskriven amatörbyggare av motorcyklar. Två hojar om året hinner han med. Hur skall man då se på dessa tvåhjuliga skapelser när de ställs ut på ett konstgalleri? Tja, de utgör ett slags motoriserade och mycket användarvänliga skulpturer i koppar och stål.

På väggarna sitter grafiska porträtt av bland annat storheter som Johnny Cash, Olof Palme och Jimi Hendrix. De har alla, på sitt sätt, skrivit in sig i historieböckerna. Urban Engström konstaterar att han rest långt inom konstsvängen för att hitta tillbaka till bilderna som han gjorde redan som tonåring. Från abstrakt tänkande till föreställande bilder. Han vill inte att hans bilder skall stöta bort betraktaren – snarare tvärtom. De grafiska bladen påminner starkt om tonårsrummets färgstarka postersbilder. Han gör dem i små serier, ändrar och lägger till efter hand.

Att Urban Engström hanterar hantverket råder det ingen tvekan om. Han har ju gubevars varit både vd och konstnärlig ledare för Grafikens hus i Mariefred i början på 2000-talet.
Det är för övrigt första gången som Urban Engström visar upp sina mc-byggen och grafiska verk i Dalarna.

Det skulle inte förvåna om han dyker upp i större konstsammanhang. Jag syftar givetvis på Avesta Art. Engström är en konstnär som skulle locka flera Avestabor till utställningen. Här finns ju ett självklart sammanhang. Avesta, country, rock, politik och speedway.
http://www.dalademokraten.se/sida/id/120953/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar